Belgin Gin

The Origin of Gin is BELGI(A)N

Een verhaal van medicijn lang geleden tot het hippe drankje vandaag. Dit geldt zowel voor de gin als voor de tonic.

In tegenstelling tot wat door velen wordt aangenomen, vindt gin zijn oorsprong in de lage landen.

Het is in Vlaanderen dat we een eerste vermelding terugvinden van het gebruik van de jeneverbes die werd toegevoegd aan wijn. Deze werd dan gekookt en gebruikt als medicijn tegen maagklachten. De eerste vermelding vinden we terug in 1269 in Brugge. Hier spreken we nog steeds over jenever, verwijzend naar het gebruik van de jeneverbes.

Een tijd later, tijdens de zwarte jaren in de middeleeuwen, de jaren dat de pest over Europa woedt, vinden we opnieuw een verwijzing naar het helende drankje op basis van de jeneverbes. Deze keer in Antwerpen.  

De tachtigjarige oorlog, die zorgt voor de val van Antwerpen ten jare 1585 brengt een vluchtelingenstroom op gang richting Nederland. Zo komt het recept in Nederland terecht. Einde van de 16e eeuw, aan de vooravond van de ‘gouden eeuw’ voor Oranje is 1 op 3 inwoners van Amsterdam van Belgische origine.

De streng katholieke Spaanse heersers, met name Albrecht en Isabella vaardigen een totaal alcoholverbod uit over Vlaanderen. De drooglegging die ingaat in 1601 is een feit.

Dankzij de Belgische vluchtelingen, waaronder menig Belgische stokers, die naar het protestantse Nederland trekken, wordt het recept van het magische drankje bewaard en naar believen gestookt.

De Engelse en de Hollandse protestantse troepen trekken in 1618 ten strijde tegen de Spanjaarden.
Dit echter niet zonder zich moed in te drinken: een drankje op basis van jeneverbes.

De term DUTCH COURAGE vindt zijn ingang . Omdat genever (jenever) niet vlot in de mond ligt van een Engelstalige wordt het zeer snel uitgesproken als GINniver, later afgekort tot GIN. De Engelsen beseften echter niet dat 2 op de 3 gedistilleerde drankjes uit de geest van een Belgische stoker kwamen.

De Engelsen nemen dit drankje al snel op in hun gewoontes en aperitief-DNA en ...the story continues.

Godsdienst blijft het verdere verhaal van gin bepalen.Willem III van Oranje (protestant) wordt koning van Engeland, Ierland en Schotland (1688). Op de geestrijke dranken die uit het katholieke deel van Europa komen, worden torenhoge invoerrechten ingevoerd.Tegelijkertijd mag iedereen in Willems rijk  “protestantse spirits” zijnde onder andere gin beginnen stoken zonder vergunning noch accijnzen.

Een beslissing die Londen op de rand van de afgrond brengt.Londen is nooit zo dronken geweest.
25% van de bevolking zit in de gin handel. Er wordt dan ook naar hartenlust gestookt en gedronken.
Jammer genoeg wordt er zeer veel slechte kwaliteit aangeboden. Het minderwaardige goedje wordt soms ook versneden met terpentijn, vitriool en andere ondingen.
Het sterftecijfer is dan ook fenomenaal hoog en overstijgt in ruime mate het geboortecijfer. Dit gedurende een periode van 10 jaar. Diverse pogingen via verscheidene  “gin acts” om het drankgebruik te beperken mislukken. De achtste keer is de goede keer. Een nieuwe start voor de gin. Er wordt weer kwaliteit gemaakt en gin wordt een trouwe reisgezel van het Britse leger.

In India heerst malaria en de Britse soldaten dienen hun dagelijkse portie kinine in te nemen. Een kwalijk smakend goedje waarvan de smaak  wordt verdoezeld met een behoorlijke portie suiker en citroenwater.
Een illustere geest bij de Brits Oost-Indische Compagnie heeft een briljant idee en voegt gin toe aan het kininedrankje.Op die manier zouden de soldaten zeker niet vergeten om het drankje in te nemen.
De geboorte van de eerste GIN TONIC is een feit.

De geschiedenis van de gin schrijft zich verder met hoogtes en laagtes.

Vanaf de jaren 60 verdwijnt gin praktisch en wordt het alleen nog genuttigd in de hogere Britse kringen.

3 Belgische ondernemers met een uitgsproken ervaring in de dranken, wensen de volgende generatie aan gin terug naar de oorsprong te brengen in Belgie. Ze slaagden erin om een wereldwijde primeur te creëeren met Belgin Fresh Hop.  Een huwelijk kwam tot stand op basis van de voorliefde voor bier & hop en het Belgische stokersverleden. De eerste Gin ter wereld ontsond door de creatie van een Gin met onder andere verse ‘Belgische Hop’ uit Vlaams Brabant. De citrus fluwelen aroma’s die in Hop-DNA zitten, werden op meesterlijke wijze verwerkt in een op en top Belgisch ambachtelijk kwaliteitsprodukt.
De anderen gins onder Belgin is ook een nieuwe klassieke gin met 13 verschillende kruiden: Belgin Ultra 13
Op deze manier wordt onder de vorm van BELGIN het concept van Gin terug naar zijn Belgische Bakermat gebracht.

Wat de Engelsen ook zeggen, Gin is Belgisch van origine  !!

De wereld zal het geweten hebben, want intussen gebeurt de lancering in Amsterdam, NY en weldra in UK.

Alia iacta est .....

Cheers !!

Belgische oude geschriften die de lange geschiedenis aantonen van onze rijke traditie. Al in 1663 was er een ordonnantie over het distilleren van 'Ghebrande-wynen', anders gheheeten Levende Wateren. Bron: Jenevermuseum, Hasselt

Belgin is geinspireerd op 500 jaar Belgische jenever traditie.


De Fransman heeft zijn cognac, de Scot zijn Whisky, de Duitser zijn schnapps en de Rus zijn wodka. En wij in België hebben jenever! Al meer dan 500 jaar. De naam gin stamt af van jenever (of het Franse genièvre).  Beide woorden zijn een afgeleide van het woord 'juniper' beter bekend als jeneverbes. De jeneverbes is dan ook het voornaamste ingrediënt van gin en ook van jenever.

Vaak wordt gin als een typisch Engels drankje beschouwd, maar de roots van gin liggen eigenlijk in de lage landen. Want gin is namelijk de Engelse versie van de Belgische jenever.


Belgin is geinspireerd op 500 jaar Belgische jenever traditie en brengt een nieuwe generatie gins uit die perfect passen met hedendaagse cocktails en die de kennis, traditie en kwaliteit toepast van ons rijke gastronomisch, jenever en bier verleden. Dit is de start van een nieuwe Belgische gin traditie. 

Het distilleren is een uitvinding van de Arabieren en de kennis ervan verspreidt zich in de loop van de 14de eeuw over Europa via de universiteiten en de kloosters. In de middeleeuwse alchemistenkamers wordt de distillatietechniek verder verfijnd.

Geneeskrachtig
Aanvankelijk wordt het distillaat ‘aqua vitae’ of ‘levend water’ als geneesmiddel gebruikt voor de meest uiteenlopende ziekten. Men dient het druppelsgewijs in te nemen. De geneeskundige krachten kunnen nog worden opgedreven door er allerlei bessen, zaden en kruiden in te laten weken.
Ook aan de jeneverbes kent men geneeskundige krachten toe. Zo wordt het baden in regenwater waarin jeneverbessen gekookt zijn, aangeraden om huidziekten en darmaandoeningen te genezen. Met de rook van brandende jeneverbessen en jeneverhout ontsmet men ruimten waarin pestlijders verbleven.

Euforieverwekkend
Het ‘levend water’ werkt niet alleen geneeskrachtig, het kan ook “den mensche droefheid” doen vergeten en het maakt “de herten vro ende oec stout ende coene”. Het zijn deze euforieverwekkende eigenschappen die het geneesmiddel in een eeuw tijd tot het genotsmiddel ‘brandewijn’ maken. Brandewijn wordt niet langer druppelsgewijs gedronken, maar per ‘druppel’
.